Osijek Software City

Prva u nizu aktivnosti u sklopu projekta Osijek Software City osječkih tvrtki IT profila bio je meet up “Ulovi IT posao” koji je 23. veljače održan na osječkom Ekonomskom fakultetu. Iako je prvotno bilo zamišljeno da se održi u manjoj dvorani, zbog velikog je zanimanja ipak prebačeno u veću, no i ona je bila premala za dvjestotinjak zainteresiranih! Osim nešto srednjoškolaca i predstavnika medija, većinu publike činili su u podjednakom broju studenti ekonomije i elektrotehnike.

Osijek Software City projekt je osječkih tvrtki IT profila sa sjedištem ili podružnicom u Osijeku kojim žele predstaviti svoje djelovanje prema zajednici te na taj način privući potencijalne zaposlenike, ali i informirati one koji tek razmišljaju kamo usmjeriti svoje obrazovanje.

Dvosatno druženje započelo je predstavljanjem moderatora Hrvoja Bujasa, suvlasnika tražilice za nekretnine GoHome koja posluje u 10-ak zemalja te pokretača novog servisa za grupnu kupovinu Crno Jaje. Okupljne je pozdravio i voditelj diplomskog studija Poslovna informatika na EFOS-u, prof.dr.sc. Josip Mesarić.

U prvom, kraćem dijelu meet up-a predstavnici tvrtki - Davor Grubelić (Farmeron), Tomislav Bilić (Inchoo), Dejan Bešir (K-informatika) i Denis Sušac (Mono Software) - u nekoliko su rečenica predstavili svoje tvrtke te opisali profil svojih zaposlenika, odnosno znanja koja traže. Između ostalog, iznesena je i procjena da se na području Osijeka razvojem softvera aktivno bavi oko 350 developera, a da je želja kroz ovu inicijativu povećati taj broj za 500 novih developera u sljedećih 5 godina.

Drugi je dio meet up-a bio komunikacija između publike i predstavnika tvrtki, a nekoliko primjera iz vlastitog poduzetničkog iskustva ispričao je i, zbog svog nastupa publici vrlo atraktivan i zanimljiv, energični Hrvoje Bujas. Pitanja je bilo puno, a odgovori su bili direktni, iskreni i bez uljepšavanja. - Ne, nećemo vas primiti na praksu i čekati da nešto naučite, ali ćemo vam rado reći što želimo da naučite, pa nam se onda javite! - jednoglasna je bila poruka svih tvrtki.

Iako je jedan od ciljeva ovog projekta razbiti neke iluzije i približiti ljudima poduzetničko gledište, cilj je, isto tako, zainteresiranima pružiti znanje kojim će biti konkurentni u software development industriji, te su tvrtke ponudile “vodič” kroz alate, tehnologije i procese koje koriste na službenoj stranici projekta softwarecity.hr

Osim iznimno popunjene dvorane, zahvaljujući medijskom pokrovitelju portalu Osijek031.com, oko 130 ljudi događanja iz dvorane pratilo je i putem web streaminga, a video snimke se i dalje mogu pogledati na YouTubeu pod naslovom “Osijek Software City – Ulovi IT posao”.

Ovo inicijalno događanje zaključio je voditelj projekta Nandino Lončar, koji je ukratko otkrio koji su planovi za nastavak projekta (predstavljanje na ETF-u i suradnja sa srednjoškolcima), pozvao ostale osječke IT tvrtke da se uključe u ovu inicijativu te zahvalio suorganizatoru Studentskom zboru EFOS-a i svima koji su došli te poručio da daljnje aktivnosti projekta prate na službenoj web stranici softwarecity.hr i na Facebook stranici Osijek Software City.