Premijer Milanović u Sarajevu

Premijer Zoran Milanović doputovao je u Sarajevo na početku dvodnevnog službenog posjeta Bosni i Hercegovini. Posjetit će i Vitez, Široki Brijeg i Mostar. To je Milanovićev prvi službeni posjet nekoj državi otkako je preuzeo premijersku dužnost.

Hrvatskom premijeru pred sjedištem Vijeća ministara i Parlamenta BiH u Sarajevu priređen je svečani doček uz počasnu vojnu postrojbu i intoniranje državnih himni. Pozdravio ga je predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. Dvojica premijera nakon toga su započela službene razgovore a tijekom prijepodneva pridružit će im se i drugi članovi državnih izaslanstava.

S Bevandom, inače prvim Hrvatom na premijerskoj dužnosti u BiH, u Sarajevu je o suradnji s Hrvatskom te o prvim potezima njegove vlade razgovarala novinarka HTV-a Ankica Posavljak.

Bevanda je rekao za premijera Milanovića da dolazi prijatelj BiH, što je zaključio dok je pratio njegov rad u predizbornoj kampanji, a i nakon što je formirana Vlada. Naravno da nećemo trošiti vrijeme a da ne otvorimo pitanja koja su dugo sporna i mislim da je ta bilaterala posljednje dvije godine bila u zastoju, istaknuo je.

Ono što će vjerojatno biti glavna tema naših razgovora jest Jadransko-jonska autocesta koja povezuje RH do luke Drač. To je nekoliko puta istaknuo i ministar Milanović, a ja dijelim njegovo mišljenje. To je šansa i za nas i za RH da otvorimo javne radove te primjer kako treba surađivati, rekao je Bevanda.

Istaknuo je kako je poznato da je najveće tržište Hrvatske BiH. Smatram da se, ako se BiH adekvatno pripremi, granični prijelazi i slično, suradnja dviju zemalja može unaprijediti, dodao je.

Naglasio je da će učiniti sve da se senzibilizira javnost drugih država, da im približi stvarno stanje. Put kojim idem i rješenje koje vidim jest u poštovanju zakona i što manje intervencija kao što je bila ona visokog predstavnika koja je izazvala ovako duboku krizu, smatra Bevanda.

Cjelokupan razgovor pogledajte u videozapisu.