Ciklus egipatskog filma u kinu "Tuškanac"

U suradnji s egipatskim veleposlanstvom u Hrvatskoj kino Tuškanac od danas do 9. ožujka predstavit će izbor iz suvremene egipatske kinematografije, sedam igranih i pet kratkometražnih filmova, izvijestilo je to zagrebačko kino.

Prvu večer na programu je film Hassan i Morcus, u kojemu se u naslovnim ulogama prvi put u istom filmu pojavljuju najpopularniji egipatski glumci Adel Imam, nacionalna glumačka zvijezda, te svjetska zvijezda Omar Sharif. Oni glume pripadnike različitih religija koje, zbog prijetnji od religijskih ekstremista, vlada stavlja u program zaštite svjedoka.

Prema bestseleru egipatskog pisca Alaa el Aswanija snimljen je gotovo trosatni film Jakubinska zgrada koji se bavi tabuima egipatske kulture i društva, politikom, seksom i religijom. Riječ je o najskupljem egipatskom filmu dosad, koji je Robert De Niro nazvao remek-djelom.

Redatelj Atef Al-Tayeb filmom Ljubav iznad platoa piramide kroz besperspektivnu ljubavnu priču dočarava tragediju življenja u Egiptu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme teške ekonomske situacije u toj zemlji.

Film Noćne ptice Sherifa Arafa priča je iz egipatskih odvjetničkih krugova, nagrađena na venecijanskom festivalu 1995., dok je humorna drama Neprospavane noći izazvala svojevrsne kontroverzije zbog otvorenog prikaza seksualnosti.

Egipatski kandidat za Oscara 2004. Volim film o sedmogodišnjaku koji sanja da će postati filmski redatelj nerijetko se uspoređuje s filmom Cinema Paradiso, a na programu je i međunarodno priznati 1:0 redateljice Kamle Abu Zekry, koji prati osam različitih likova tijekom jednoga dana uoči važne nogometne utakmice.

Tema je svih pet kratkometražnih filmova prošlogodišnja revolucija koja je završila rušenjem tridesetogodišnjeg režima, a koja je u tim radovima obrađena s različitih gledišta kako bi se dala objektivna slika događaja.