Slijedi li revizija ugovora s Vatikanom?

Sve je više rasprava u javnosti kako bi Crkva u Hrvata u ovim kriznim vremenima trebala više pridonijeti odricanjima od dijela proračunskih prihoda. 

Činilo se kako se Crkva opire bilo kakvoj promjeni Vatikanskih ugovora, no izjava gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića sve je iznenadila. Za Slobodnu Dalmaciju izjavio je: Ugovori su ugovori i mogu se mijenjati, no mi biskupi smo za svaki razgovor, ali nećemo ići na cestu i vikati. Nije riječ o diktatu koji cijeli svijet treba poštovati. Treba sjesti i stručno razmišljati, pa ići naprijed.

Začetnik ove rasprave tvrdi da već 10 godina upozorava na istu stvar. Ti ugovori nisu dobri jer nas vraćaju u srednji vijek, u  kojem imate prevlast crkvenog prava nad državnim pravom, smatra saborski zastupnik don Ivan Grubišić.

Grubišić nije usamljen u svojim razmišljanjima. U jednom dijelu klera prevladava mišljenje da ti ugovori nisu dobri jer Crkva gubi samostalnost, da se na neki način prodala državi.

Grubišića raduje što se ta tema otvorila i predlaže rješenje. Meni je drago, ali ja sam za referendum, neka narod odredi trebaju li nam ugovori i kakvi, smatra.

Hrvatsku uskoro čeka promjena zakona o financiranju vjerskih zajednica - novac od države uskoro će moći dobivati i one vjerske zajednice koje nemaju ugovor s državom. Uvjeti nisu restriktivni - dovoljno je imati 500 vjernika.