Italija ratificirala Ugovor o pristupanju

Gornji dom parlamenta Talijanske Republike je na sjednici, na kojoj je bio nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, podupro većinom glasova zakon o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, nepuna dva tjedna nakon što je to 15. veljače već učinio Donji dom talijanskog parlamenta.

Italija se na taj način pridružila Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj koje su dosad odobrile pristupni ugovor. Predsjednik Gornjeg doma odnosno Senata, Renato Schifani je naglasio da su ugovor željeli ratificirati što prije jer to smatraju važnim, a prema Hrvatskoj gaje prijateljstvo i bratske osjećaje.

Nadamo se da će to biti znak i za druge zemlje da ubrzaju postupak ratifikacije, kazao je Schifani i naglasio da će Hrvatska u EU i regiji biti stabilizirajući faktor te dodao kako je na putu prema EU, kada je riječ o Hrvatskoj, situacija bila jasna.

Naveo je da je u ovim teškim vremenima ekonomske krize Europska unija nešto u što treba vjerovati te izrazio uvjerenje da Hrvatska u EU neće razočarati.

Boris Šprem je rekao da je u Senatu, koji je s 216 glasova za, dva protiv i 22 suzdržana prihvatio pristupni ugovor, osjetio prijateljsku atmosferu i zahvalio na brzoj ratifikaciji s obzirom na to da je procedura donošenja odluka u talijanskom parlamentu složena i dugo traje. Današnjim svečanim činom ratifikacije prijateljstvo talijanskog naroda prema hrvatskom doživljava vrhunac, ocijenio je Šprem.