DORF 2012. u Vinkovcima

Premijerom filma Crossovers u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića svečano je otvoren 6. Festival dokumentarnog rock filma DORF. On se u Vinkovcima održava do 4. ožujka, a u Rijeci od 15. do 18. ožujka.

Crossovers je sniman prošlog ljeta na radionici u sklopu Festivala europskog filma Palić. Riječ je o filmskom uratku 10 studenata iz Hrvatske i Srbije koji su snimili priče o bandovima koji su nastupali prošlo ljeto na festivalu na Paliću Mick Harvey, Damo Suzuki, Jaki Liebezeit&Burnt Friedman, Jarboli i Bilk.

Na Festivalu će biti prikazan ukupno 41 film u tri kategorije - regionalnoj, međunarodnoj te izvan konkurencije u programu Tajna povijest rocka, od kojih će vinkovačka vidjeti šest, a riječka publika preostale filmove.

U regionalnom programu organizatori ističu film Danila Lole Ilića iz Pule Prašina svakodnevnog života o pulskoj lokalnoj scen,i a u međunarodnom Nicole Roberts Another Green World o Brianu Enou.

U skupini filmova izvan konkurencije izdvojen je švedski film Olea Simonsena i Johannesa Stjarnea Nilssona Sound of Noise o anarhističkoj skupini bubnjara i glazbenika koji odlučuju napraviti koncert gdje će cijeli grad biti instrument.

Najbolja ostvarenja bit će nagrađena. Članovi žirija su novinar, književnik i glazbenik Ante Perković, autor animiranih filmova i glazbenik Veljko Popović te Gjorgji Janevski, DJ na skopskom radiju Kanal 103 i prošlogodišnji pobjednik festivala.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, učenicima vukovarsko-srijemskih osnovnih škola prikazan je izbor iz najboljih prošlogodišnjih radova nastalih u produkciji filmskih skupina osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, prikazanih 2011. u Karlovcu na Four river film festivalu, te u Varaždinu na 49. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece.

Također je premijerno prikazan dječji film Koko i duhovi redatelja Daniela Kušana, snimljen prema istoimenoj knjizi književnika Ivana Kušana.

U sklopu festivala 3. i 4. ožujka održat će se i okrugli stol na temu Dokumentarni glazbeni film na granici glazbe i filma. Organizator DORF-a je Udruga ljubitelja filma "RARE!" iz Vinkovaca.

U  popratnom dijelu programa ističe se radionica dokumentarnog filma koju će voditi ugledni redatelj Vincent Moon, a tema će joj biti istarska glazbena ljestvica. Moon je poznat po nizu kratkometražnih dokumentaraca koji se bave kulturnom baštinom raznih područja svijeta.

Uz projekcije filmova organizirat će se koncert grupe Goribor, nastup austrijskog DJ-a Stefana Skorupe, predstavljanja knjiga te sajam rabljenih vinilnih ploča.