MOL ulaže milijardu kuna u Hrvatsku

MOL grupa će u ovoj godini izdvojiti do 1,1 milijardu dolara (6,27 milijarde kuna) za istraživanje i proizvodnju, odnosno dvostruko više od prošlogodišnjih 545 milijuna dolara, priopćila je ta tvrtka. Najveći dio tog iznosa MOL će potrošiti u jugoistočnoj Europi gdje će biti izdvojeno 552 milijuna dolara (3,15 milijarde kuna) za kapitalne troškove.

Najveće povećanje bit će zabilježeno u Hrvatskoj gdje će kapitalni troškovi narasti s 34 milijuna dolara na 191 milijun dolara (1,09 milijardi kuna). To uključuje 12 puta veća izdvajanja za istraživačke aktivnosti, u iznosu od 62 mil. USD, te četiri puta veća izdvajanja za razvoj polja, 129 mil. USD.

MOL-ov program aktivnosti na kopnu u Hrvatskoj uključivat će bušenje sedam istražnih bušotina i pet novih proizvodnih bušotina. Ubrzat će priobalne projekte na koje otpada više od trećine ukupnih sredstava izdvojenih za Hrvatsku.

MOL-ovo izvješće predviđa i 37 milijuna dolara za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji, no provođenje tog dijela ovisit će o tome hoće li INA biti u mogućnosti nastaviti s aktivnostima u Siriji i kada.