Sajam kreativnosti

U Đakovu se ovoga vikenda održava prvi Sajam kreativnosti. U tamošnjem trgovačkom centru 40-ak je sudionika s istoka Hrvatske izložilo svoje rukotvorine i pokazalo da se i u vrijeme krize od vrijednih ruku i dobrih ideja može preživjeti.

34-godišnja Maja Mutić iz Slavonskog Broda diplomirana je ekonomistica. Dok kriza potresa njezinu struku, ona se okrenula drugom poslu - izrađuje predmete tehnikom patcwork šivanja. Inače sam radoholičar pa uvijek volim nešto raditi i evo, dok tražim posao, nešto sa napravila, kaže Maja. 

Ne predaje se ni Đakovčanka Mira Božur. Dizajn i tekstilnu industriju zamijenila je slikama, čestitkama, oslikavanjem pisanica. Jaje je gusje, svaki se cvjetić radi posebno od fimo mase, ispeče se, napravi se postolje i svaki se cvjetić lijepi, objašnjava Mira. 

Iako se u svaku svjetiljku, drvenu igračku ili zlatovez utroše sati rada, truda i mašte, rukotvorine se danas premalo cijene.

Nažalost, danas je zastupljen neki drugi proizvod na tržištu i baš zato je napravljen ovaj sajam da se pokaže ljudima što sve mogu napraviti vrijedne i kreativne ruke i koliko je truda uloženo. Prave cijene nema jer je sva ljubav uložena u sve te radove, izjavila je organizatorica Sajma kreativnosti Suzana Miloš.

Đakovački sajam kreativnosti bit će otvoren do sutra u trgovinama koje su zbog recesije odavno zatvorile svoja vrata.