Klasik filozofske misli o ljubavi

U prostorijama nakladne kuće Verbum nedavno je predstavljena knjiga "Smisao ljubavi" Vladimira Solovjeva. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum. 

Solovjev je svjetski poznati ruski filozof s kraja 19. stoljeća, a knjiga "Smisao ljubavi" jedno je od njegovih najznačajnijih djela. Svakome tko sumnja da je ljubav nešto više od slijepoga seksualnog nagona, ili simbioza dvaju više ili manje egoističkih interesa, knjiga će otvoriti nova obzorja. Po Solovjevu, ljubav između muškarca i žene uvodi nas u srce stvarnosti i ima ključnu ulogu u mističnomu preobraženju svijeta. Ljubav, koja omogućuje osobi da pronađe bezuvjetno dovršenje u drugoj, postaje evolucijska strategija za prevladavanje kozmičkoga raspada.

Smisao ljubavi, o kojemu Solovjev govori u svojoj knjizi, nedvojbeno će današnjemu čovjeku pružiti mnoge odgovore i poticaje da o smislu života i ljubavi razmisli u posve novomu svjetlu. To djelo ruskog filozofa Vladimira Solovjeva, nezaobilazni klasik filozofske misli i najpoznatija studija o ljubavi, objavljivanjem u nakladi izdavačke kuće Verbum prvi put biva dostupno i na hrvatskom jeziku.

Vladimir Sergejevič Solovjev (1853.-1900.) zasigurno je najveći ruski filozof 19. i početka 20. stoljeća i jedan od najumnijih kršćanskih filozofa. Autor je brojnih filozofskih trakata i osobno je živio kršćansku vjeru na zadivljujuć način. Osobni prijatelj biskupa J. J. Strossmayera i kanonika F. Račkog, jedno je vrijeme živio i u Hrvatskoj. Bio je velik prijatelj Hrvata i velik pobornik jedinstva Katoličke i Pravoslavne crkve. Do ranih devedesetih godina u Zagrebu je zasluženo imao svoju ulicu (danas Ulica kneza Borne).