Arapsko proljeće najbolja novinska fotografija

Arapsko proljeće Španjolca Samuela Arande, najbolja novinska fotografija snimljena prošle godine prema izboru žirija nagrade World Press Photo, na počasnom je mjestu izložbe koja svake godine obilazi svijet i predstavlja najbolje od fotoreporterske svjetske jednogodišnje produkcije.

Nakon Amsterdama, 177 nagrađenih fotografija predstavljeno je u Kijevu, a visoka kvaliteta radova, snimljenih najčešće u nezamislivim uvjetima, i među ukrajinskim je novinskim fotografima ponovno potaknula rasprave o razini profesionalnosti i ulozi novih medija u globalnom svijetu.

Novinska fotografija profesija je za koju je potrebno odgovarajuće obrazovanje. U Europi se za to morate dodatno školovati nakon fakultetske diplome. Morate li biti liječnik ili inženjer da biste snimili vrhunske fotografije iz tih područja, upitao je na kraju novinski fotograf Victor Marushenko.

Unatoč svemu, novi su mediji i neprofesionalni radovi koji se objavljuju na društvenim mrežama ipak sve jači i postaju nezaobilazan dio novinarske svakodnevice. To, međutim, nije spriječilo gotovo 6 tisuća profesionalnih fotografa iz 125 zemalja da se prijave na 55. natječaj na koji je ove godine stigla rekordna - 101 tisuća fotografija.