S Obamom će se suočiti Romney

Bivši guverner Massachusettsa Mit Romney pobijedio je na republikanskim predizborima u pet saveznih država u superutorak i tako učvrstio svoje vodstvo u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju.

Za Romneya, predstavnika umjerene republikanske struje, svakako je najveći dobitak pobjeda na izborima o Ohiu, politički podijeljenoj državi u kojoj  republikanski kandidat mora pobijediti želi li ući u Bijelu kuću.

Nakon mrtve utrke cijelu večer, Romney je prema podacima nakon prebrojene velike većine glasova osvojio Ohio za jedan posto glasova ispred najvećeg protivnika, konzervativnog bivšeg senatora iz Pennsylvanije Ricka Santoruma (38 prema 37%).

Romney je prema očekivanjima uvjerljivo pobijedio i u svom Massachusettsu, liberalnom Vermontu, u Idahu, gdje njegovi mormoni čine znatan dio populacije, te u Virginiji u kojoj Santoruma uopće nije bilo na listiću. Pobjedu je odnio i u Aljasci.

Santorum je osvojio Tennessee, Oklahomu i Sjevernu Dakotu. Izjavio je da njegova pobjeda u tim trima državama dokazuje da je kandidat koji najbolje predstavlja konzervativnu republikansku filozofiju.

Bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich osvojio je prema očekivanjima svoju matičnu državu Georgiju s 47% glasova i izjavio da nakon te pobjede ostaje u utrci. Na superutorak glasovalo se u deset američkih saveznih država.

Zbog izmjene pravila prema kojima je sustav proporcionalnog dijeljenja delegata na osnovi postotka osvojenih glasova u većini država zamijenio  metodu pobjednik uzima sve, utrka za republikansku nominaciju, koja je često bila odlučena u ožujku, ovoga će se puta rastegnuti duboko u travanj i svibanj.

Za republikansku nominaciju potrebno je osvojiti 1144 delegata. Romney s današnjim rezultatima ima oko 400 delegata, Santorum oko 150, Gingrich oko stotinu, a Paul 60, navodi CNN. Pobjednik će se suočiti s Barackom Obamom na predsjedničkim izborima u studenome.