Odraz šume u objektivu

Izložba fotografija "Svjetlo šume" Borisa Berca otvara se u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Riječ je o nastavku ciklusa nastalog, kako kaže autor, u prošlom stoljeću, a svojevrsna posebnost izloženih fotografija je to što su analogne i ručno povećane.

Bit će izloženo pedesetak fotografija u boji, formata 50x60cm, nastalih između 2005. i 2010.

Unatoč slikarskom osjećanju boje i svjetla te zanatskoj besprijekornosti, Borisove 'Šume' otele su se primarnom interesu za medij fotografije, fotografskom znanju, kao i bilo kakvoj estetskoj reprodukciji stvarnosti. Umjesto izdvojenog stabla ili cvijeta, pojavila se cjelina koja je sadržavala čitav kozmos pojava, trava, grančica, list, zemlja, stablo, a slika više nije razbijala, već odražavala jedinstvo tog svijeta. Njegova je kamera postajala svjedok i šuma se sama odražavala u objektivu, ističe u predgovoru kataloga povjesničarka umjetnosti Anita Zlomislić.

Boris Berc (1960.) profesionalnom fotografijom počeo se baviti tijekom studija. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnosti od 1987., a ULUPUH-a od 1994. Djeluje kao samostalni fotograf i bavi se reklamnom i umjetničkom fotografijom. Dosad je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je priznanja za likovnost na izložbi "Hrvatska fotografija" 1995.

Izložba "Svjetlo šume" otvorena je do 22. ožujka.