HAVC sufinancira 61 film s 35 mil. kuna

Hrvatsko audiovizualno vijeće predložilo je da se, na temelju natječaja, ove godine sufinancira 61 film, s oko 35 milijuna kuna, što je neznatno manje nego prijašnjih godina.

S dodatnih četiri milijuna kuna, kao dugoročni projekt sufinancirat će se i jedan dugometražni animirani film "Cvrčak i Mrvica" Darka Bakliže, osuvremenjena La Fontenova basna u 3D tehnici.

Najviše sredstava, 23 milijuna kuna izdvojit će se za dugometražne filmove - Čudo u Poskokovoj Dragi Rajka Grlića i Kosac Zvonimira Jurića dobit će 4,2 milijuna kuna, Srce mesara Antonija Nuića 4,1 milijun, Zagonetni dječak Dražena Žarkovića i Mrtve ribe plivaju na leđima Kristijana Milića 3,9 milijuna, a film 2 i 2 Zrinka Ogreste 2,7 milijuna kuna. U kategoriji dugometražnog prvijenca odobreno je 2,8 milijuna kuna za film Kauboji Tomislava Mršića.

Kao glavne kriterije za odabir tih filmova umjetnički savjetnik za dugometražni igrani film Ognjen Sviličić izdvaja njihov komercijalni kapacitet i mogućnost prezentacije na međunarodnoj sceni.

Želimo vratiti publiku u kina i bit ćemo sretni ako će Kauboji imati broj gledatelja kao kazališna predstava ili ako Čudo u Poskokovoj Dragi pogleda barem onoliko ljudi koji je pročitalo knjigu, rekao je Sviličić. Komercijalni uspjeh očekuje se i od Zagonetnog dječaka, nastavka filma Koko i duhovi koji bi trebao, napomenuo je, privući djecu u kina, ali da ih ne zaglupljuje.