Pristupni ugovor potvrđen jednoglasno

Sabor je jednoglasno potvrdio pristupni ugovor između Hrvatske i Europske unije. Glasovalo je 136 zastupnika. Ovoj izuzetno važnoj sjednici prisustvovali su svi članovi Vlade te predstavnici diplomatskog zbora predvođeni papinskim nuncijem u Hrvatskoj Mariom Robertom Cassarijem

EU je sredstvo za postizanje kvalitetnijeg života i više razine sigurnosti na skali indeksa sreće ljudi, ali je EU za našu generaciju i cilj. Tih ciljeva će biti još, no ovo je jedan od onih važnih ciljeva u životu, rekao je među ostalim premijer Zoran Milanović u raspravi. Dodao je kako vjeruje da Hrvatska može iskoristiti EU na pozitivan način, za stvaranje jače, uspješnije i kvalitetnije države u kojoj će ljudima biti bolje, u kojoj će biti samosvjesni, sigurni i dobro se osjećati.

EU je prvi politički konsenzus u Hrvatskoj, poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Za nas je EU i cijeli proces pristupanja bio nešto puno više i na prvom mjestu to je bila izgradnja države, izgradnja institucija koje nismo imali, a danas ih imamo, dodala je. Zahvalila je građanima, Saboru, pregovaračkom timu, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i drugim ministarstvima te svima koji su tome pridonijeli.

Rijetkima se pruža prilika kakva se pruža ovoj generaciji hrvatskih političarki i političara da odlučuju o ovako važnom dokumentu i da odluče o budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji, rekla je predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a Jadranka Kosor najavivši da će Klub zastupnika HDZ-a poduprijeti pristupni ugovor. Pritom je zahvalila onim članicma Unije koje su već ratificirale ugovor - Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Italiji i Malti.

Želim vjerovati da smo u EU sigurniji, ali EU ne treba idealizirati niti mistificirati, već treba vjerovati u institucije, kazao je IDS-ovac Damir Kajin dodajući kako je svjestan da ćemo se morati sami izboriti za izlazak iz krize i depresije, ali EU - može pomoći. Dinko Burić (HDSSB) rekao je da kao regionalna, nacionalna demokratska i proeuropska stranka podržavaju ulazak Hrvatske u EU. Dodao je međutim kako 43,51 posto onih koji nisu izišli na referendum baca određenu sjenu za koji drži odgovornom bivši HDZ-ovu vladu, ali i vladu Kukuriku koalicije.

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista-stranke rada potvrdio je da ratifikacija velika odluka, ali da je odluka građana daleko veća ocijenivši da je šteta što je bilo više propagande nego uključivanja građana u taj povijesni trenutak. Zbog EU smo odustali od Družbe Adrije, a možda ćemo od od još ponečeg, ustvrdio jete dodao kako nitko nije reagirao ni kad je jedan veleposlanik dijelio lekcije o tome kakav zakon o radu trebamo imati.

Što smo sve prošli na europskom putu

Hrvatska je ugovor kojim se utvrđuju uvjeti pristupanja EU-u potpisala 9. prosinca prošle godine u Bruxellesu, gdje su svoj potpis na taj dokument stavili hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih članica EU-a. Ugovor o pristupanju mora potvrditi 27 članica. Do sada su ga ratificirale Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta.