Portret Nikole Bašića

Posebno je zanimljivo djelo zadarskog arhitekta Nikole Bašića, koji se na međunarodnoj sceni proslavio Morskim orguljama, a već se odavno dokazao projektima nautičkih marina, stambenim, trgovačkim i poslovnim kompleksima, crkvama i osobito spomenicima poput onog poginulim vatrogascima na Kornatima.

Portret arhitekta Nikole Bašića, jednog od najoriginalnijih naših suvremenih arhitekata, zamišljen je kao priča autora koji nas vodi u razgledavanje svojega grada kojemu je upravo on svojim djelima kreirao ili promijenio izgled.

Priča počinje na drevnom zadarskom Forumu, nastavlja se na bjelini stambenog kompleksa TIZ-a, da bi se preko trgovačkog centra City galerije i zatvorenog plivališta Višnjik, vratili glasovitim njegovim arhitektonskim instalacijama Morskim orguljama i Pozdravu suncu, suvremenim djelima koja su odmah nakon realizacije stekla auru najposjećenije turističke lokacije.
                                           *               *               *


Emisije iz ciklusa Portreti obrađuju istinske legende nacionalne kulture o kojima se u proteklim desetljećima nije realizirala niti jedna slična biografska emisija na HTV-u.

Umjetnice, redatelji, arhitekti, književnici, glumice i ostali velikani kulturne i umjetničke scene, predstavljaju se sami, u prvom licu jednine i prisjećaju svojega proteklog života i svojih djela gledajući npr. stare fotografije, snimke, šetajući kazalištima u kojima su radili ili objektima koje su gradili.

Iznimno lucidni, duhoviti, to su ljudi čije su biografije dovoljno intrigantne, a misli i komentari iznimno zanimljive i suvremene. Iz bogatog arhiva HTV-a koristimo  sjajan materijal o njihovim djelima od 50-tih godina naovamo, čime se tako ponovno aktualiziraju i vrednuju njihovi opusi.

Urednica i scenaristica je Renata Margaretić Urlić, a realizatorica Maša Božičević.