Otkriven najstariji film snimljen po Dickensu

Film iz 1901. pronađen u arhivu Britanskog filmskog instituta (BFI) najstariji je filmski zapis o nekom od likova iz romana britanskog književnika Charlesa Dickensa, piše britanski Guardian.

Nijemi film "The Death of Poor Joe" (Smrt sirotog Joa) traje jednu minutu i u izvrsnu je stanju, a temelji se na jednoj epizodi iz Dickensova romana "Bleak House" (Sumorna kuća), koji je izlazio u 20 mjesečnih izdanja od ožujka 1852. do rujna 1853. i smatran je jednim od najboljih romana velikog viktorijanskog pisca, s najobuhvatnijom, najkompleksnijom i najzanimljivijom menažerijom sporednih likova i sporednih radnji u čitavu njegovom opusu.

Vjeruje se da je film rad pionira britanske filmografije G. A. Smitha; pretpostavku dodatno potkrepljuje činjenica da se u njemu pojavljuje njegova supruga, kazališna glumica Laura Bayley, koja se često pojavljuje u njegovim filmovima i dramama. U ovom se kratkom filmu pojavljuje u ulozi mladića Joa.

Film je snimljen u Brightonu u ožujku 1901., a pronašla ga je u veljači arhivarka BFI-a Bryony Dixon dok je pretraživala arhiv u sklopu svojeg istraživanja rane kineske filmografije. Dosad je najstariji poznati film snimljen po Dickensu bio "Scrooge or Marley's Ghost" (Scrooge ili Marleyev duh) iz studenoga 1901.

Britanija u ovoj godini slavi 200. obljetnicu Dickensova rođenja cjelogodišnjim programom izložbi, predstava, festivalskih okupljanja i raznih kulturnih događanja.