Premijera 'Krletke' u Kerempuhu

Predstava "Krletka" francuskoga glumca, redatelja i dramatičara Jeana Poireta, koja je praizvedena prije četrdesetak godina u Parizu i imala je više od dvije tisuće izvedbi, premijerno je izvedena sinoć u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u režiji Krešimira Dolenčića.

Zagrebačka publika uživala je u predstavi koja se ubraja u vrhunce žanra bulevarske komedije. Pruža intrigantan zaplet, obilje zabuna i slikovite karaktere, ističe se u najavi predstave o sinu homoseksualnog para koji organizira upoznavanje svojih očeva s konzervativnim roditeljima buduće supruge.

Uz dramaturginju predstave Željku Udovičić Pleštinu, tekst je prilagodio Dolenčić, koji kaže da su naposljetku napravili svoju formu teksta te da je s konačnim rezultatom i predstavom iznimno zadovoljan. U predstavu smo uključili i publiku, lokalizirali smo je svojim imenima te ubacili hitove iz 80-ih, najavio je Dolenčić, koji je otkrio tek da ima dosta pjesama Gabi Novak i Marka Novosela.

Jean Poiret napisao je "Krletku" 1973. i iste godine predstava je praizvedena u Parizu. Sam pisac glumio je glavnu ulogu, a predstava mu je osigurala svjetsku slavu. Pet godina poslije po njoj je snimljen film "La cage aux folles", a 1983. na Broadwayu je postavljen mjuzikl koji je ponovio francuski uspjeh te komedije. Proslavljeni tekst još je jednom ekraniziran - 1996. snimljen je američki 'remake' francuskog filma u kojem su glavne uloge tumačili Robin Williams, Nathan Lane i Gene Hackman.

U zagrebačkoj predstavi glume Željko Koenigsknecht, Hrvoje Kečkeš, Mario Mirković, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Borko Perić, Velimir Čokljat, Maja Posavec, Filip Detelić, Edo Vujić, Branka Trlin, Ana Maras i Linda Begonja.

Prijevod potpisuje Vladimir Gerić, scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimograf Neven Mihić, koreograf Dinko Bogdanić, a glazbenu obradu napravili su Zvonko Presečki i Mario Mirković.