Ojkanje, bećarac i nijemo kolo u Beču

Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i austrijska ministrica kulture, umjetnosti i obrazovanja Claudia Schmied otvorile su u palači Porcia u Beču izložbu "Nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisana na Listi UNESCO-a" naglasivši izvrsne i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije posebice u kulturi i umjetnosti.

Danas je za nas dvostruko veselje jer prezentirano najbolje dijelove kulturne baštine na listi UNESCO-a, a drugi razlog je što je Hrvatski sabor danas ratificirao pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom na što smo ponosni, rekla je ministrica Zlatar Violić.

Dodala je da izložba prikazuje specifičnosti, tradiciju i različitost hrvatske baštine, što je povijesni kontinuitet što se prenosi s generacije na generaciju, a da je jedna od prednosti hrvatskog identiteta njegova raznolikost.

Podsjetila je kako je s 12 kulturnih dobara upisanih na UNESCO-ovu listu nekulturne baštine Hrvatska od svih europskih zamalj najzastupljenija na toj listi. Najavila je kako se može očekivati skoro uvrštavanje hrvatske dalmatinske pjesme i korčulanska moreška na UNESCO-ovu listu nematerijalnih dobara.

Odnose Hrvatske i Austrije Zlatar Violić ocijenila je izvrsnim, a s austrijskom kolegicom Schmied će na radnoj večeri poslije izložbe, kako je rekla, razgovarati o daljnjem unaprijeđenju kulturne suradnje i zajedničkim projektima.

Bilateralni odnosi Austrije i Hrvatske jako su bliski posebice u kulturi i umjetnosti, kazala je Schmied. Izrazila je veliko zadovoljsto što u prijateljskom ozračju može razgledati izložbu koja daje uvid u običaje i identitet Hrvatske. Za nas je Hrvatska oduvijek bila sastavni dio Europe, ostvarili smo niz zajedničkih projekata na području kulture, a ulaskom Hrvatske u EU bit će ih još i više. Veselimo se članstvu Hrvatske u EU, dodala je.

Izložba je podijeljena u dvanaest cjelina koje su predstavljene na panoima u obliku trokuta, a prikazuju filmove, tekstove, fotografije, zemljopisne karte i predmete vezane uz hrvatska kulturna dobra koja su do sada uvrštena u UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine.

Izložbom su predstavljeni čipkarstvo u Hrvatskoj, dvoglasje plesnih intervala Istre i hrvatskog Primorja, Festa svetog Vlaha - zaštitnika Dubrovnika, godišnji proljetni ophod kraljice Ljelje iz Gorjana, procesija "Za križen" na otoku Hvaru, godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Sinjska alka, medičarski obrt na području Sjeverne Hrvatske, ojkanje, bećarac i nijemo kolo.

Izložba koja je već bila predstavljena u Skoplju i Budimpešti, u Beču gostuje do 29. ožujka, a prati ju i katalog na njemačkom i engleskom jeziku s tekstovima stručnjaka koji su radili nominaciju.