Beatifikacija kardinala Franje Kuharića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić najavio je da će pokrenuti postupak koji traži Crkva kako bi se ispitale mogućnosti za proglašenjem blaženim kardinala Franje Kuharića.

Imenovat ću postulatora cause sljedećih dana, rekao je Bozanić u zagrebačkoj prvostolnici na misi u prigodi obilježavanja 10. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića. Bozanić je pozvao vjernike da od danas na ured Postulature dostavljaju svoja svjedočanstva o kardinalu Kuhariću.

Postupak je preporučio molitvama vjernika te pomoći Blažene Djevice Marije i Blaženoga Alojzija Stepinca te podsjetio na poziv kardinala Kuharića Crkvi u hrvatskom narodu da čuva i živi cjelovitu katoličku vjeru u osobnom i obiteljskom životu.

Bozanić je podsjetio kako je kardinal Kuharić između ostaloga bio i branitelj prava hrvatskoga naroda na slobodu i samostalnu državu. Kakvi budu vjernici takva će biti i budućnost Hrvatske, podsjetio je Bozanić na Kuharićeve riječi.

Kardinal Kuharić, u 27 godina koliko je bio na čelu Zagrebačke nadbiskupije, doživio je uspostavu neovisne i međunarodno priznate države Hrvatske, postao je prvi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i pripala mu je čast da kao prvi hrvatski crkveni dostojanstvenik na hrvatskom tlu ugosti jednoga rimskog prvosvećenika, papu Ivana Pavla II.

Bio je istinski domoljub i kritičan prema vlastima kada su zanemarivale prava čovjeka. Grob kardinala Franje Kuharića nalazi se u zagrebačkoj katedrali, iza sarkofaga blaženog Alojzija Stepinca.