U Zagrebu počeo Festival brazilske kulture

Performansom capoeire i sambe na Trgu bana Jelačića u Zagrebu otvoren je Festival brazilske kulture Brazilactica koji će uz ritmove brazilske sambe, ples i capoeiru građane upoznati s raznim aspektima kulture te zemlje.

Tijekom festivala na više lokacija održat će se desetak radionica afro-brazilske vještine capoeire, sambe i brazilskih udaraljki, izložba, tematske večeri, dani brazilske kuhinje, tribine o Brazilu, a Etnografski muzej za tu će prigodu postaviti malu izložbu fotografija, instrumenata i odjevnih predmeta te predstaviti edukativnu brošuru o povijesti Brazila.

Festival će prirediti radionice za napredne samba svirače, uz gostovanje skupine Sambansa iz Novog Sada, ali i capoeire za one iznad 40 godina. U sklopu radionica te vještine u kojoj se isprepleću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe, održat će se batizado, ceremonija u kojoj se učenik službeno prima u 'capoeira obitelj' te prvi put na ovim prostorima i formatura mestrea, dodjela 2. majstorskog pojasa mestre Pontapeu, mentoru škole Capoeira Amazonas.

Profesorica portugalskog jezika Marijana Mijatović imat će predavanje o svojim iskustvima života u Brazilu, a Igor Šehić, voditelj capoeira škole, o teorijama nastanka capoeire, kroz koje će dati uvid u povijest Brazila kao fuzije kultura Afrike, Portugala i domorodačkih plemena.

Održat će se i koncert brazilskog vokalnog ansambla Bossa banda, brazilski show u Beleza brazilian baru te brazilska zabava Noite de pagode.

Festival će 18. ožujka zatvoriti najveća brazilska karnevalska povorka u Zagrebu koja će ići od HNK do Cvjetnog trga. U povorci se očekuje sudjelovanje dvadesetak svirača samba orkestra, šest brazilskih majstora capoeire, samba plesačica i još pedesetak ljudi, prenosi Hina.

Ovogodišnja Brazilactica proširena je verzija prvog izdanja, održanog 2010. koji je imao više od dvije tisuće sudionika i posjetitelja. Organizator Festivala, Udruga Amazona - centar brazilske kulture u Hrvatskoj od 2004. u Hrvatskoj promiče sve aspekte brazilske kulture.