Razgovori o sudbini Diokija

Uprava i skupina najvećih vjerovnika Diokija sastali su se u Ministarstvu gospodarstva kako bi razmotrili mogućnost vlasničkog restrukturiranja te tvrtke.

Vlasničko restrukturiranje, odnosno ulazak vjerovnika u vlasničku strukturu, jedan je od načina o kojima se u zadnje vrijeme govori i koji bi mogao rezultirati obnovom proizvodnje u Diokiju. Takvom rješenju skloni su sindikati i Stožer za obranu Diokija.

Drugi način je stečaj, a sindikati upozoravaju da bi to moglo značiti gašenje Diokija uz nestanak 800 radnih mjesta i iščeznuće organske petrokemije u Hrvatskoj.

Nadu je radnicima Diokija potkraj prošlog tjedna donijela izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića koji je izjavio kako je uvjeren da će Dioki unatoč sadašnjim problemima opstati kroz stečaj s restrukturiranjem ili u nekoj drugoj formi.

U međuvremenu, članica uprave i direktorica Diokija Vidonija Miletić Plukavec podnijela je ostavku. Kao razlog ostavke u obavijesti Diokija, objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, navodi se ubrzanje procesa cjelovitog restrukturiranja društva Dioki d.d. kao matičnog društva Dioki Grupe te stvaranje pretpostavki za organizaciju upravljačke strukture društva koja će biti u skladu s ciljevima vjerovnika kao ekonomskih vlasnika društva.

Razgovori se nastavljaju u četvrtak.