Kućanski aparati u muzeju

Ah, ti kućanski poslovi, nema žene koja ovako nije zavapila barem jednom u životu. To je i naslov gostujuće izložbe Muzeja Slavonije Osijek postavljene u Muzeju grada Zagreba. Šetnjom kroz izložbu dobivate mogućnost da nakratko odlutate u neka prošla vremena i prisjetite se kućanskih pomagala naših majki, baka i prabaka.

Izloženo je oko 300 neizostavnih kućanskih pomagala koja su bila dio svakodnevice od kraja 19. stoljeća do 70-ih godina 20. stoljeća, a autorice su Ksenija Katalinić, Radmila Biondić i Marina Vinaj, voditeljice triju odjela Muzeja Slavonije Osijek.

Kroz izložbu se može pratiti razvoj tehnologije, dizajna i marketinških poruka, ali ona je zanimljiva i sociološki jer se putem reklamnih plakata prati uloga žene u tadašnjem društvu. Uz atraktivne plakate, posjetitelji će moći vidjeti aparat koji je još 1920-ih radio sjajan espresso za dame iz doba charlestona, napravu za sladoled korištenu prije početka Prvoga svjetskog rata te perilicu za rublje na kruto gorivo iz 1900.

Izložba počinje kuhinjom, kao zasigurno najvažnijom prostorijom u domu, mjestom okupljanja svih članova obitelji, mjestom boravka i obavljanja najvećeg dijela najraznovrsnijih kućanskih poslova.

Izložba je otvorena do 22. travnja.