'G. Ergović se sigurno zabunio'

Hrvatska udruga poslodavaca iznijela je teške kritike na račun Vlade. Smatraju da su dosadašnje mjere za izlazak iz krize nedovoljne i neće potaknuti gospodarski rast.

Poslodavci podupiru smjer prvih Vladinih mjera za oporavak gospodarstva putem podizanja konkurentnosti i privlačenja investicija te bolje kontrole i smanjivanja troškova, ali upozoravaju na nedostatak stvarnih reformi koje, kako ocjenjuju, jedine mogu stvoriti uvjete za izlazak iz krize. Neke mjere djeluju protiv investicijske klime, poput mjera kojima se dodatno oporezuje i povećava cijena kapitala, smatraju u HUP-u. Poslodavce posebno zabrinjava neusklađenost Vladinih mjera s mjerama i aktivnostima lokalnih vlasti i potezima javnih poduzeća.

Poslodavci kažu kako su rad i kapital u Hrvatskoj preopterećeni, radno zakonodavstvo je loše, obrazovni sustav neusklađen s potrebama tržišta rada, pravosudni sustav spor i neučinkovit, a državna, lokalna i regionalna administracija neučinkovite. Svoju suradnju s novom Vladom smatraju nedovoljnom.

Nakon kritika poslodavaca, nije trebalo dugo čekati reakciju iz Vlade. Iz dalekog Azerbajdžana reagirao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Kaže, gospodin Ergović se sigurno zabunio. 

Porezno je puno više poduzetnicima dano nego što mi kao građani gubimo. Mi kao građani do kraja godine gubimo oko 2,5 milijardi kuna kroz povišeni PDV, a gospodin Ergović i poduzetnici dobivaju oko 2,8 milijardi kuna  da bi potaknuli zapošljavanje. Dakle, negdje se zabunio
, istaknuo je Čačić.

Reagirao je i još jedan potpredsjednik Vlade Branko Grčić. To je iznos za koji mi očekujemo da će oni povećati svoje investicije. Za sve one koji to neće napraviti nego će pokušati kapital vući iz poduzeća nažalost uveden je novi porez koji će ih penalizirati i možda je to razlog oštrim kritikama, mišljenja je Grčić.