Potvrđen drugi paket pomoći Grčkoj

Sinoć, nešto prije ponoći, ministri financija eurozone načelno su potvrdili drugi paket pomoći Grčkoj. Službena se odluka očekuje do kraja tjedna. Šef eurozone Jean-Claude Juncker odlučno je demantirao glasine o izlasku Grčke iz eurozone.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaueble prije je u Bruxellesu rekao da će drugi paket pomoći Grčkoj u iznosu od 130 milijardi biti odobren kada se riješe još neke formalnosti.

Nakon uspješno provedenog restrukturiranja grčkog duga, kada su privatni vjerovnici, banke, investicijski i mirovinski fondovi pristali na brisanje svojih potraživanja od 107 milijardi eura, stekli su se uvjeti za odobravanje drugog paketa pomoći Grčkoj u iznosu od 130 milijardi eura.

Grčki javni dug 2020. iznosit će 117% BDP-a umjesto planiranih 120,5%, zahvaljujući tome što je vrlo veliki dio privatnih vjerovnika sudjelovao u operaciji otpisivanja grčkog duga, što je obavljeno prošli tjedan.

Ministri financija eurozone odobrili su Španjolskoj veći proračunski manjak za ovu godinu no što je ranije bilo dogovoreno, dodao je Juncker. Španjolski premijer Mariano Rajoy najavio je početkom ožujka da će proračunski deficit ove godine iznositi 5,8% BDP-a, umjesto 4,4% koliko je dogovoreno. Sada je na sastanku euroskupine dogovoreno da se Španjolskoj dopusti manjak od 5,3%  BDP-a, s tim da se sljedeće godine deficit smanji na 3%, koliko dopušta pakt o stabilnosti eura, javlja Hina.