Hernadi nije došao na suđenje Polančecu

Na Županijskom sudu u Zagrebu, u sklopu suđenja bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i ostalima u slučaju Spice, danas je trebao biti ispitan predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi. No Hernadi, kao što se i očekivalo, nije došao na zagrebački sud jer ga Hrvatsko državno odvjetništvo sumnjiči u aferi Ina - MOL. Sudac Siniša Pleše rekao je da mu je poziv dva puta uručen, a da nije obavijestio sud da se neće pojaviti. 

Hernadi je, prema tvrdnjama USKOK-a, bivšem premijeru Ivi Sanaderu omogućio primanje deset milijuna eura mita kako bi mađarska naftna kompanija stekla većinska upravljačka prava u Ini. Mađarsko ga je tužiteljstvo, unatoč teškim optužbama, odbilo ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.
USKOK je Hernadijevo svjedočenje predložio jer je preko bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca upravu Podravke navodno povezao s mađarskom OTP bankom, koja je, uz MOL-ovo osiguranje, dala kredit varaždinskoj Fima grupi. Suvlasnik te tvrtke Milan Horvat jedan je od optuženih za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećenana 400 milijuna kuna. Fimin kredit je plaćala Podravka, a mogao se podmiriti i dionicama Ine.

Potpis na ugovor kojim je MOL jamčio za kredit stavio je menadžer te tvrtke Abel Galacz koji je za razliku od Hernadija danas došao na zagrebački sud.
Kazao je da je osim s Polančecom i Horvatom kontaktirao i s tadašnjim Podravkinim direktorom Zdravkom Šestakom jer je koprivnička prehrambena tvrtka trebala pomoć zbog straha od neprijateljskog preuzimanja. No, dodao je da se, nakon gotovo četiri godine, ne sjeća detalja njihova razgovora.

Ipak, prisjetio se da je ugovor koji je potpisao imao niz osiguranja, među kojima je bio i paket od oko 11 posto Podravkinih dionica. No, ustvrdio je da pritom ništa nije upućivalo na mogućnost da se bilo tko domogne Podravkinih dionica novcem te tvrtke, a uz pomoć MOL-a. Galacz je kazao da se ne sjeća čiji je prijedlog bio da Podravka svoju obvezu može podmiriti i Ininim dionicama o čemu je, kako je rekao, mogla odlučivati isključivo Podravka.