Predstavljen Registar kulturnih dobara

Registar kulturnih dobara RH, koji će javnosti omogućiti da u svakom trenutku može vidjeti na koji su način i u kojem stupnju zaštićena i registrirana hrvatska kulturna dobra, predstavljen je u Zagrebu.

Registar je posljedica rada koji traje više od stotinu godina, istaknula je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Rad na njemu, podsjetila je, traje još od početka 20. stoljeća kada su se počela katalogizirati i popisivati kulturna dobra.

Danas smo došli do digitalne faze, one u kojoj smo spremni pokazati projekt koji je dostupan javnosti u svakome trenutku, rekla je istaknuvši kako Registar korisniku omogućuje da provjeri na koji način i u kom su stupnju zaštićena i registrirana hrvatska kulturna dobra.

Projekt ima kulturnu vrijednost jer pokazuje što imamo, gdje se nalazi i na koji način je klasificirano, rekla je ministrica posebno naglasivši uporabnu vrijednost Registra jer se zahvaljujući njemu svatko tko kupuje ili nasljeđuje građevinu može vidjeti u kojem je ona stupnju zaštite te tako možemo spriječiti glasine da se stupanj zaštite mijenja na terenu te da je podložan interesima.

Izradom registra, koji se neprestano nadopunjava, trenutačno se svakodnevno bavi tristotinjak konzervatora iz dvadesetak konzervatorskih odjela, istaknuo je pomoćnik ministrice Zlatko Uzelac dodavši kako je izrada registra jedan od najvažnijih poslova koje služba obavlja zbog brojnih konsekvenci koje imaju i pravna zaštita spomenika i javna dostupnost tih podataka.

Napomenuo je kako ipak postoji niz ograničenja te da će neki podatci, poput geokoordinata pokretnih privatnih zbirki ili podvodnih arheoloških lokaliteta, ostati nedostupni javnosti.

Registar kulturnih dobara RH sastoji se od tri liste: Liste zaštićenih kulturnih dobara, Liste kulturnih dobara od nacionalnog značenja i Liste preventivno zaštićenih dobara.

Interni web registar kulturnih dobara, koji omogućuje simultani rad u bazi u koji su uključeni svi konzervatorski odjeli, sastoji se od popisa prijedloga za upis u registar, popisa zaštićenih kulturnih dobara te popisa dobara izbrisanih iz registra.

Javni web registra kulturnih dobara sadrži tražilicu koja korisnicima omogućuje pretraživanje dobara po nazivu ili nekoj drugoj odrednici te karte koje prikazuju lokacije pojedinih kulturnih dobara.