Pozlilo i trećem radniku Diokija

Osjećam se odgovorno i teško mi je gledati ove radnike. Nadam se da će već sutra doći do dogovora od strane Ministarstva gospodarstva kako bi se ubrzao proces restrukturiranja i osigurao novac za islplatu plaća, kazao je gostujući u emisiji Hrvatska uživo vlasnik Diokija Robert Ježić. Kazao je kako je spreman izaći iz vlasničke strukture kako bi se pokrenula proizvodnja za što ključnim smatra HEP. Dodao je kako se uz suglasnost vjerovnika i dogovor s bankama problem Diokija može se riješiti već idući tjedan.

U videoprilogu pogledajte što su još rekli Zdravko Rumenović, predsjednik Sindikata radnika petrokemikalija i plastičnih masa i Vidonija Miletić Plukavec, predsjednica Uprave u ostavci. Pogledajte i razgovor s radnicima koji štrajkaju glađu.

Radnici Diokija i dalje štrajkaju glađu na skeli visokoj 50 metara. Večeras je i treći njihov kolega završio u bolnici zbog iscrpljenosti. Preostala dvojica ne žele odustati sve dok vjerovnici i država ne pronađu rješenje. No sastanak predstavnika uprave i skupine najvećih vjerovnika Diokija te ministarstava gospodarstva, financija i rada i mirovinskog sustava odgođen je za sutra, izvijestili su i iz Samostalnog sindikata energije, kemije i nemetala Hrvatske.

Osim plaća, štrajkaši traže jednaka prava koja imaju zaposlenici u javnim tvrtkama te otpremnine. Sindikati i stožer za obranu Diokija zauzimaju se za vlasničko restrukturiranje, ulazak vjerovnika u vlasničku strukturu i nastavak proizvodnje. Među najvećim vjerovnicima su Ina, HEP, Zagrebačka banka, Hypo banka i drugi. Dioki je svojim radnicima dužan četiri plaće. Osim toga, radnici potražuju i dug iz 2010. godine u visini jedne mjesečne plaće.

Čačić: Dioki je privatna tvrtka

Ministar gospodarstva Radimir Čačić na pitanje novinara nakon sjednice Vlade kako će se riješiti problem Diokija, odgovorio je kako je riječ o privatnoj tvrtki o kojoj Vlada, budući da nije vlasnik, ne može voditi računa na vlasnički način. Izjave "mi želimo tretman kao i zaposleni u javnim tvrtkama", bez ljutnje, ali to nije tako, istaknuo je ministar Čačić.

Laburisti tražili prekid sjednice zbog štrajka glađu u Diokiju

Mladen Novak
(Hrvatski laburisti) zatražio je na početku posljepodnevnog zasjedanja prekid sjednice Sabora dok se ne riješi problem radnika Diokija koji štrajkaju glađu. Predsjednik Sabora Boris Šprem tom zahtjevu nije udovoljio, ističući da Vlada, a ne Sabor, pokušava pronaći rješenje za Dioki. Novak je tražio da u Sabor dođu premijer, prvi potpredsjednik Vlade ili ministar financija, te da zastupnike izvijeste kako kane riješiti problem. Napomenuo je da je većinski vlasnik Diokija Robert Ježić, svjedočeći na suđenju Ivi Sanaderu, potvrdio da na računu jedne od svojih tvrtki ima 5 milijuna eura te tako priznao da je sudjelovao u kriminalu. Vladi je predložio da taj novac proslijedi radnicima.