Deseci i deseci natječaja krenut će najkasnije u prvoj polovini travnja

Jedanaest tisuća javnih objekata, među kojima su škole, vrtići, bolnice, poglavarstava, ministarstva morat će se obnoviti. Razlog je ušteda energije koja se sada nepotrebno gubi, najavio je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak. Deseci i deseci natječaja krenut će najkasnije u prvoj polovini travnja. Naše ministarstvo u suradnji s lokalnom upravom, drugim ministarstvima i vlasnicima zgrada krenut će u rekonstrukciju postojećih objekata, rekao ministar graditeljstva.

Usporedno s tim, Vlada će, prema njegovim riječima, predložiti izmjene energetskih zakona te zakona o proračunu i lokalnoj upravi koje će omogućiti širi zamah u obnovi javnih zgrada - škola, vrtića, bolnica, ministarstava i drugih. Tako bi u idućih nekoliko godina trebala biti obnovljena većina tih zgrada, uz milijarde kuna investicija, kaže Vrdoljak.

Dodaje da se o financiranju tog opsežnog projekta već razgovara s HBOR-om, EBRD-om i drugim bankama pri čemu su korištena iskustva iz zemalja EU-a.

Prema njegovim riječima, glavni ciljevi koji se žele postići su zapošljavanje građevinara, zaštita okoliša i štednja energije te stjecanje iskustva domaće industrije za izlazak na tržišta zemalja regije. Vrdoljak očekuje da će profitirati i domaći proizvođači građevinskog materijala, sustava grijanja i razne druge energetske opreme.

Ministar je najavio da će do jeseni biti predstavljen i program za obnovu i energetsku certifikaciju privatnih zgrada.