Degas stigao u Klovićeve dvore

U Zagreb su stigla djela jednoga od najvećih umjetnika modernoga vremena - francuskoga slikara Edgara Degasa. U Klovićevim dvorima, međutim, nisu njegovi sjajni pasteli i slike već skulpture koje slavni slikar za života nikada nije želio izlagati. 74  brončana odljevka, među kojima su skulpture balerina, plesačica, aktovi i konji, posjetitelji će moći vidjeti od četvrtka, na dan kada Galerija slavi 30. godina postojanja.

Brončani odljevi Degasovih skulptura napravljeni su nakon majstorove smrti, a voštani predlošci čuvaju se u nekoliko svjetskih muzeja, većinom u SAD-u dok je šest primjeraka u pariškom Musee d'Orsay. Izložba je izuzetno lijepa, kazala je kustosica Klovićevih dvora Marina Viculin.

Edgar Degas pripada vrhuncima svjetske likovne baštine. Iako je prije svega bio slikar, njegove su skulpture prethodile slikarskim djelima i bile su nepoznate javnosti u njegovo vrijeme. Teme kojima je bio naklonjen su plesačice, kupačice, aktori, konji u pokretu i portreti, a struka se slaže da ni jedan umjetnik nije postigao Degasovu vjerodostojnost u prikazivanju plesačica. Izložba je otvorena do 13. svibnja.