Cijenu plina određivat će kvadratura?

Čeka nas poskupljenje plina i to, prema predviđanjima stručnjaka, za čak 35 posto. Naime Hrvatska je prihvatila energetske propise Europske unije koji određuju da se cijene energenata formiraju prema tržišnim načelima - i to već od ove godine.

Dosad je za hrvatska kućanstva plin bio socijalna kategorija. Vlada je prije tri godine odredila da Ina distributerima prodaje kubični metar plina za kunu i 70 lipa, iako plin kupuje po cijeni od 2 i pol do tri kune.

Institut za energetiku radit će studiju koja bi trebala pripremiti rješenja za plaćanje plina. Prema toj studiji, kriterij za poskupljenje bila bi stambena površina. Cjenovne tarife podijeljene su u tri kategorije. Prva su stanovi do 35 kvadrata. U drugoj su stanovi od 35 do 55 kvadrata, a svi koji žive u stanovima većima od toga plaćali bi najskuplji plin. Studija je mnoge šokirala.

Miljenko Šunjić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, pritom podsjeća na Vladinu najavu o snižavanju cijena plina za industrijske potrošače. To znači da je negdje mora i povisiti.

Iz Ministarstva gospodarstva zasad ne žele komentirati.