Hrvatski štand na Sajmu knjiga u Leipzigu

Sajam knjiga u Leipzigu otvoren je sinoć dodjelom Leipziške književne nagrade za europsko razumijevanje britanskom povjesničaru Ianu Kershawu i američkom povjesničaru Timothyju Snyderu. Ove godine predstavlja se 2071 izdavač iz 44 zemlje, među kojima je i Hrvatska. Do nedjelje navečer, kada se sajam zatvara, očekuje se više od 160.000 posjetitelja. 

Jedno od težišta ovogodišnjeg sajma su autori i djela iz Poljske, Ukrajine i Bjelorusije. Tako će 32 autora iz istočnoeuropskih zemalja predstaviti svoja djela publici. Na službenom otvorenju bila je i ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, koja je danas, u nazočnosti direktora sajma, otvorila hrvatski štand.

Hrvatski autori predstavljaju se u različitim programima. Edo Popović, Ivana Bodrožić-Simić, Robert Perišić i Zvonko Maković predstavljaju se u programu mreže Traduki, Mirko Kovač nastupa na poziv Literarnog kolokvija iz Berlina, mladi autori Merita Arslani, Franjo Janeš i Goran Ferčec predstavljaju svoje prvijence u sklopu nacionalnog nastupa, a Vladimir Stojsavljević gost je Leipziškog sajma u sklopu razmjene pisaca utemeljene na dugogodišnjoj suradnji sa sajmom Sa(n)jam knjige u Istri.

U njemačkom prijevodu bit će predstavljene Popovićeve Tetovirane priče, Kovačev Grad u zrcalu, Hotel Zagorje Ivane Bodrožić Simić, Makovićev Luegen, warum nicht?, Perišićev Naš čovjek na terenu te Sloboština Barbie Maše Kolanović.

Leipziški sajam knjiga prati i manifestacija Leipzig čita, najveći literarni festival na svijetu tijekom kojeg na raznim lokacijama u gradu gotovo 3000 autora posjetiteljima čita svoja djela. Mnogobrojni popratni programi bit će posvećeni piscu Karlu Mayu, koji je rođen u obližnjem Ernstthalu, a ove se godine obilježava i 100. godišnjica njegove smrti, javlja Hina.