Retrospektiva Igora Kordeja

Izložba radova svjetski poznatoga hrvatskog crtača stripa Igora Kordeja, na kojoj je predstavljeno deset njegovih strip-albuma među kojima i neka nikad objavljena izdanja, otvorena je u zagrebačkoj Biblioteci i galeriji Svijet stripa.

Nakon dugog vremena odlučio sam napraviti izložbu svojeg stripa u Zagrebu kako bih kroz presjek svojih radova unatrag 25 godina predstavio svoje stvaralaštvo zagrebačkoj i hrvatskoj publici, s čije sam scene bio gotovo 20-ak godina odsutan, kazao je Kordej na otvaranju.

Zamišljena kao svojevrsna retrospektiva, izložba obuhvaća Kordejeve radove od sredine 70-ih godina prošloga stoljeća naovamo, od najstarijih kao što su Vam ili Metro, preko radova nastalih tijekom ratnih 90-ih godina, pa do nekih najrecentnijih kao što su Tajna povijest, Keltos, Taras Buljba i Srce bitaka.

Stripovi su predstavljeni po sekvencama u tzv. story-telling montaži, odnosno, svaki je predstavljen kroz nekoliko tabli koje čine manju cjelinu priče, a mogu se pogledati još 15-ak dana.

Crtač koji se svojim radom istaknuo već potkraj 70-ih kada je djelovao u sklopu umjetničke grupe Novi kvadrat koja je svoje ilustracije i stripove objavljivala u tada popularnim omladinskim časopisima Studentski list i Polet, Kordej (1957.) svjetski je priznati crtač stripa i ilustrator.