Skulpture Edgara Degasa

Skulpture Edgara Degasa, jednog od najvećih umjetnika modernoga doba, koje nisu bile javno izlagane za umjetnikova života, predstavljene su u Galeriji Klovićevi dvori, koja tom izložbom ujedno proslavlja 30. godišnjicu rada, javlja Hina.

Brončane skulpture balerina, kupačica i konja u pokretu, koje su u vlasništvu M.T. Abraham Centra za vizualnu umjetnost, otkrivaju slavnog impresionističkog slikara i kao velikog kipara.

Pokrovitelj izložbe kao i cijele obljetničke godine Galerije Klovićevi dvori je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je otvorio izložbu.

Središnji motiv izložbe u Klovićevim dvorima je skulptura Male četrnaestogodišnje plesačice, koju je kritika sasjekla nakon izložbe impresionista 1881. zbog potpuno novog postupka amalgamiranja vrijednih umjetničkih materijala, poput bronce s jednostavnim materijalima tkanine i kose. Nakon toga, Degas više nije izlagao skulpture.

Iako je poznatiji kao slikar, izložba pruža novi doživljaj Degasa u sagledavanju površinske strukture izloženih skulptura, koje odaju impresionističko oblikovanje. Bronačani odljevi skulptura napravljeni su tek nakon majstorove smrti, a njihovi voštani predlošci čuvaju se u nekoliko svjetskih muzeja, većinom u SAD-u dok je šest primjeraka u pariškom Musee d'Orsay.

Izložba putuje od 2009. a prije Hrvatske bila je postavljena u Grčkoj, Izraelu, Bugarskoj, Španjolskoj, na Cipru i Kubi. Otvorena je do 13. svibnja