Predstava "Pekara Mišmaš"

Predstava za djecu Pekara Mišmaš Svetlane Makarovič, u režiji Roberta Waltla, koja kroz priču o skromnom pekaru koji daruje kruh siromašnima i djeci progovara o tome kako dobrota pojedinca zbog ljudske zlobe i ljubomore nije uvijek nagrađena, premijerno je izvedena danas u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Pekar Mišmaš žrtva je zlobne mlinarice Jere koja na svaki način pokušava saznati kako on uspijeva ispeći tako dobar kruh, a na isto nagovori cijelo selo. Kada se otkrije njegova tajna, poniženog i razočaranog protjeraju ga iz sela, no progonitelji su na kraju ipak kažnjeni jer umjesto najfinijih peciva moraju jesti loš kruh pekara iz susjednog sela.

Djelo Svetlane Makarovič ubrzo nakon objavljivanja 1974. proglašeno je vrhuncem slovenske književnosti. Robert Waltl kaže da je obilježilo i njegovu mladost, ističući da je ono po značaju za slovensku književnost isto što i šegrt Hlapić u Hrvatskoj.

Pekara Mišmaš daje univerzalnu sliku međuljudskoga nepovjerenja, netrpeljivosti i mržnje prema drugome, nepoznatom i drugačijem, rekao je taj slovenski redatelj, glumac i ravnatelj Mini Teatra, koji je uz ZKM i Novo kazalište koproducent zagrebačke predstave.

Predstava, namijenjena djeci između tri i deset godina, nastala je u sklopu europskog projekta Lutkarska nomadska akademija 2 koji sufinancira Europska komisija.