Čačić potvrdio: Struja će poskupjeti

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je kako više od godinu dana postoji suglasnost Hrvatske regulatorne agencije (HERA) za porast cijene električne energije zbog niza ekonomskih razloga, među ostalim zbog porasta cijene nafte i plina, koji bitno utječu i ključni su elementi u cijeni proizvodnje struje.

Postoji pripremljen elaborat i za plin, a naftu pratimo po jednoj formuli kojoj, nažalost, svjedočimo svakodnevno, no ta poskupljena nafte ne poskupljuju samo vožnju automobila nego i proizvodnju struje. Prema tome, neizbježno je da se taj utjecaj reflektira i na promjene cijene struje, izjavio je Čačić novinarima uoči današnjeg, 11. izbornog sabora HNS-a u Zagrebu.

Naglasio je kako je tu važno da se ide u blokovima, koji vode računa i o socijalnim kategorijama.

Zamoljen da komentira najave ministra Slavka Linića kako postoji mogućnost da se PDV tvrtkama naplaćuje tek nakon što tvrtke naplate račun te je li to točno, prvi potpredsjednik Vlade Čačić rekao je da je to dobro poznata, stara ideja koja je vrlo zahtjevna. Mislim da ćemo oprezno, dodao je.

Na pitanje novinara što će biti s Diokijem te imali li kakvih pomaka, Čačić je odgovorio, kako kaže deseti - jubilarni put, da je Dioki privatna tvrtkai da svaki pokušaj tretmana Diokija kao nečega gdje bi država trebala isforsirati plaće ili preuzimati odgovornost otvara Pandorinu kutiju s beskonačnim brojem privatnih tvrtki.

Ne postoji nijedan radnik u ovoj zemlji koji se tada ne bi našao pozvanim da dođe pred Vladu i traži tretman kao da je zaposlen u državnom sektoru. To, naravno, ne znači da o svakoj tvrtki, pa tako i o Diokiju, kao segmentu gospodarstva, država pa tako i ja kao ministar gospodarstva, ne trebamo voditi računa i tražiti načine da se nađu rješenja, rekao je Čačić.