Otvoreni V. Gumbekovi dani

U Histrionskom domu u 20 sati svečano je otvoren 5. međunarodni festival kabareta i komedije "Gumbekovi dani". Na festivalu će u organizaciji Glumačke družine Histrion do 27. ožujka biti izvedeno deset kabaretskih kazališnih izvedbi. 

Festival je otvoren kabaretom "Samo za te dragi kaj", koncertom kajkavskih popevki u izvedbi i režiji domaćina Zlatka Viteza i Banda Histrion, te polusatnim filmom o Gumbeku Tonka Jovića.

Završetak festivala predviđen je za nedjelju 27. ožujka dodjelom nagrada uz večer posvećenu Mikiju Glovackom.

Festival je dobio ime po glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku, koji je posljednjih 20 godina svojeg života posvetio upravo Histrionima, s kojima je u jesen 1999. odigrao i svoju posljednju ulogu. Gumbekovi dani proizašli su iz želje da se okupe kvalitetne predstave s međunarodne scene koje u sebi nose nešto od tradicija kabareta te se predstave u Histrionskom domu. Želja je organizatora i da se na festivalu predstave velike kabaretske produkcije iz tri ključna europska središta kabaretske scene - Praga, Beča i Berlina.

Nagrade Gumbekovih dana - statue Gumbek - dodjeljuju se za najbolju humorističku predstavu, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu te za izniman doprinos oživljavanju kabareta. Žiri ove godine čine Branka Cvitković kao predsjedavajuća, kazališni kritičar Tomislav Kurelac te Branko Babac i Mehmed Aganović kao glas publike.