Priznali Barišić, Jurak i Pavošević

Optuženici u slučaju Fimi media koji se nisu nagodili s USKOK-om jutros su ponovno došli na pripremno ročište na zagrebački Županijski sud.

Pokajnicima zatvor, a državi povrat milijuna

Više nema nikakve dvojbe, Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević priznali su krivnju. No, nisu se se nagodili s Uskokom, već će kroz suđenje pokušati umanjiti krivnju. Nismo stavljali nikakve dokazne prijedloge jer naravno uz takvu obranu nema smisla. Moram reć da nikakvi sporazum nismo postigli nego naprosto ne možemo se maknuti od takve obrane s obzirom da ona nije bila istinita i da nam je to najvažnija olakotna okolnost. Dakle, nismo ni u mogućnosti  pogriješiti sad u ovoj fazi postupka pa će bit šta bude, rekao je odvjetnik Ante Madunić.

Krivnju za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ustanova i dalje ne priznaju Ivo Sanader i Ratko Maček. Netko prizna da je kriv i da je počinio kazneno djelo, a onda samo kaže to mi je rekao Sanader. U ovom ćemo postupku dokazati da to nije bilo tako. Taj film sigurno neće gledati, istaknuo je bivši premijer.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da su na pripremnom ročištu obrana i USKOK razmijenili dokazne prijedloge o kojima će se sutra očitovati, nakon čega će predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić odlučiti koje će dokaze izvoditi na glavnoj raspravi. Dodao je da je obrana predložila oko 200 svjedoka, a tužiteljstvo 349. No, na suđenju se svi oni ne bi trebali neposredno ispitivali jer bi se u nekim slučajevima čitali njihovi iskazi iz istrage.

Krivnju odbacuje i HDZ. Ističu da prema stranačkom statutu za vođenje  računa nije odgovoran predsjednik stranke, već predsjedništvo, ali kako ono nije znalo što se događa. HDZ ne može biti kazneno odgovoran, rekao je predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan. Dodao je da će HDZ tijekom suđenja pokušati dokazati tko je bio odgovorna osoba u pravnoj osobi HDZ-u. Znamo da je odgovorna osoba, što i tužiteljstvo nameće, od 2003. do 2009. bio Ivo Sanader, iako statut stranke navodi da je odgovorna osoba Predsjedništvo HDZ-a koje nije odlučivalo o bilo kakvim radnjama koje se HDZ-u stavljaju na teret, kazao je Sesvečan.

Pripremno ročište se nastavlja sutra kada bi trebao biti određen i datum početka suđenja.