Premijeru Milanoviću "Treća PričeST"

Svjetski dan pripovijedanja ovese godine po četvrti puta obilježava u Hrvatskoj. Ta međunarodna manifestacija posvećena usmenom pripovijedanju zadobila je svoj konačni oblik 2003. g. od kada se slavi u više od 25 zemalja na svim kontinentima. Ovogodišnji svjetski dan pripovijedanja posvećen je stablima te se pripovjedači u svojim nastupima bave upravo tom temom. U Hrvatskoj je obilježen pripovijedanjem narodnih bajki i priča u izvođenju Jasne Held u zagrebačkom Teatru Exit.

Šesti festival pričanja priča Pričigin počeo je u Splitu službenim objavljivanjem rezultata glasovanja čitatelja portala Net.hr po kojem je nagrada Treća PričeST pripala premijeru Zoranu Milanoviću za "najbolju priču u proteklih godinu dana pismo o namjerama A šta da radim". Voditelj programa Renato Baretić je izvijestio da je premijer Milanović, u protekla tri tjedna, koliko je trajalo glasovanje na portalu, osvojio 39,88 posto od oko 10.000 glasova.

Drugo mjesto osvojila je Jadranka Kosor za povijesnu novelu Put putujem, treće je mjesto pripalo Ivi Sanaderu za odabrane sudske spise Prijatelji stari gdje ste, dok je četvrto mjesto pripalo Nevenki Bečić za priručnik za preživljavanje u divljini Hajdemo u planine, a petoplasirani je bio Radimir Čačić za putopis Sude mi.

Premijer Milanović je, kako je izvijestio direktor festivala Petar Filipić, poslao je pismo zahvale za nagradu. Ovo je prvi puta u šestgodišnjoj povijesti 'Pričigina' da nam se netko uljudno pismom obratio iz Zagreba, rekao je Filipić.

Šok i nevjerica bile su moja prva reakcija na vijest da sam u tako žestokoj konkurenciji zahvaljujući glasovima publike uspio izvojevati pobjedu za svoju javnu priču 'A šta da radim'. Treću PričeSt ću pamtiti i kao svoju prvu nagradu osvojenu u mandatu (premijerskom), navodi se u Milanovićevu pismu. Pritom izražava nadu da ga Branimir Jonny Štulić neće tužiti za krađu autorskog djela i da ga ozloglašena ACTA neće zbog toga progoniti.

Ipak ne mogu sakriti zadovoljstvo da sam iza sebe ostavio čak dvoje Splićana. Bio sam prilično iznenađen da je gospođa Nevenka Bečić (predsjednica splitskog Gradskog vijeća) tako nisko plasirana sa svojim prvijencem 'Hajdemo u planine'. Ipak je riječ o jedinstvenom djelu posebno važnom za Splićane u zimskom periodu. Meni je osobno najzanimljivije i nadasve poučno djelo 'Prijatelji stari gdje ste' autora, također Vašeg Splićanina, Ive Sanadera. I kao zaključno, nadam se da će autorica drugoplasirane historijske novele Put putujem' konačno pronaći svoj put, navodi se u pismu za koje je rečeno da ga je napisao Milanović.

Još jednom, hvala na primljenom sakramentu i iskrene čestitke i najbolje želje vašem festivalu koji njeguje pričanje i slušanje, vještine što nam u svakodnevnoj komunikaciji sve češće nedostaju. Nekima doduše više slušanje nego pričanje, stoji u pismu.

Nakon javnog čitanja pisma premijera Milanovića, pisci Zoran Ferić, Jurica Pavičić, Predrag Lucić, Ante Tomić i drugi su pričali na temu Smak svijeta.

Za petodenvnog trajanja ovogodišnjeg Pričigina svoje će priče pričati 90-ak pisaca, književnika, novinara, glazbenika, političara. Najavljena je i eurovečer splitskih spisateljica i novinarki Kako sam izgubila suverenitet.