Posljedice najnovijih poskupljenja

Od ponoći je poskupjelo gorivo, najavljuje se poskupljenje struje, a nagađa se i o rastu cijene plina. O posljedicama svega toga za građane i hrvatsko gospodarstvo razgovaralo se u radijskoj emisiji U mreži prvoga, urednika i voditelja Darka Labora.

Poslušajte snimku emisije U mreži prvog

Miroslav Krnić, stručnjak za naftne energente, rekao je da je nemoguće predvidjeti daljnja kretanja cijena naftnih derivata. Sve je moguće, i pad i porast cijena nafte na mediteranskom tržištu, istaknuo je. Smatra da, ako cijene naftnih derivata nastave rasti, država neće imati veliki prostor za djelovanje. Visina trošarina u cijeni benzina određena je direktivom EU-a i već je sada niža od preporučene, rekao je. Istaknuo je da država jedino može smanjiti PDV na naftne derivate, ali bi to značilo i slabije punjenje proračuna.

Direktor HEP-a Zlatko Koračević i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ovih su dana najavili poskupljenje električne energije. Do poskupljenja će vrlo vjerojatno doći, izjavio je Koračević dodajući da je siguran kako će poskupljenje biti umjereno, no nije želio govoriti o postocima. Najavio je da se poskupljenje može očekivati u drugom kvartalu godine.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je kako više od godinu dana postoji suglasnost Hrvatske regulatorne agencije (HERA) za porast cijene električne energije zbog niza ekonomskih razloga, među ostalim zbog porasta cijene nafte i plina, koji bitno utječu i ključni su elementi u cijeni proizvodnje struje.

Postoji pripremljen elaborat i za plin, a naftu pratimo po jednoj formuli kojoj, nažalost, svjedočimo svakodnevno, no ta poskupljena nafte ne poskupljuju samo vožnju automobila nego i proizvodnju struje. Prema tome, neizbježno je da se taj utjecaj reflektira i na promjene cijene struje, izjavio je Čačić.

Upitan hoće li rast cijena goriva izazvati i druga poskupljenja, Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata rekao je da ih zasad ne bi trebalo biti. No misli da bi Vlada trebala zaštititi standard građana.