Deset klavira iz zbirke Ljubomira Gašparovića

Izložba Deset klavira iz zbirke Ljubomira Gašparovića, koja se otvara večeras u Muzeju za umjetnost i obrt, predstavit će izbor iz zbirke povijesnih i modernih klavira Ljubomira Gašparovića, pijanista i profesora klavira na Muzičkoj akademiji.

Zbirka klavira Ljubomira Gašparovića ovom će izložbom prvi puta biti predstavljena javnosti. Jedna od najznačajnijih zbirki muzičkih instrumenata u Hrvatskoj, koju u svome fundusu čuva Muzej za umjetnost i obrt, osnovana je tridesetih godina prošlog stoljeća, a danas među ostalim glazbalima uključuje i 17 instrumenata s tipkama.

Ta zbirka, koja trenutno također broji 17 primjeraka iz razdoblja od 1835. do 1924. godine, od romantizma do moderne proizvodnje, jedina je privatna zbirka ove vrste u Hrvatskoj, a može se smatrati reprezentativnom i u svjetskim razmjerima. Izložba se otvara pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i bit će otvorena do 6. svibnja.

Izložba će javnost upoznati s imenima bečkih majstora graditelja klavira, poput Mathiasa Muellera ml., Josepha Simona, Johanna i Ludwiga Heitzmanna, koji su u svome vremenu određivali pojmovne standarde dobrog zvuka, a neki proizvođači poput berlinskog Bechsteina, pariškog Pleyela i američko-njemačkog Steinwaya to čine i danas.

Jedan aspekt ove izložbe, zasnovane na sprezi kolekcioniranja i strasti prema glazbi i klavirima, informira o restauratorskim zahvatima poduzetim da bi se klaviri uredili i osposobili za sviranje.

Glazbeni program koji prati izložbu tijekom njenog održavanja omogućit će posjetiteljima da se upoznaju s pravom glazbenom kvalitetom ovih instrumenata. Na čak pet od ukupno deset izloženih klavira profesor Gašparović i njegovi suradnici održat će niz koncerata i tako demonstrirati njihove glazbene osobitosti.

Koraljka Vlajo je autorica likovnog oblikovanja postava izložbe, Ljubomir Gašparović autor je glavnog teksta i detaljnog opisa izložaka u atraktivnom katalogu kojim je popraćena izložba, javlja Hina.