Podcijenili smo društvene mreže

Europska komisija priznala je da je bila iznenađena snažnom reakcijom javnosti na međunarodni trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, ACTA-u. Priznaju i da su podcijenili moć društvenih mreža u mobiliziranju prosvjednika.

Dužnosnici Komisije kažu da im je nesudjelovanje u raspravama na društvenim mrežama, što se ACTA-e tiče, donijelo mnogo nevolja te da će ubuduće biti aktivniji i komunikativniji kad je riječ o tako osjetljivim temama.

Više zemalja Europske unije zaustavilo je proces ratifikacije toga sporazuma, a Europska je komisija od Europskog suda pravde zatražila mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.


ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Vijeće EU-a u prosincu prošle godine jednoglasno je prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Potkraj siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice.