Čačić: U Dalmacijavinu glume da rade

U roku 30 dana vidjet ćete 100 natječaja za 100 projekata koji će se kretati od 500 tisuća do dva milijuna kuna. Do ljeta će se to množiti, pokrenut će se i natječaj za prvi veliki projekt Plomin 'težine' 800 milijuna eura, izjavio je u razgovoru za Globus prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Dodao je kako bi kraj godine trebao stvoriti novu atmosferu u zemlji - počet će se raditi, a time i trošiti. Upitan hoće li hrvatski građani iduće godine teže živjeti, Čačić je rekao kako realne plaće neće rasti. Komentirajući navode da će gospodarski rast od 0,8% biti teško ostvariv kazao je kako ništa do sada nije zapelo.


O Dalmacijavinu: Glume da rade, a ne bi u stečaj

Svi su u ovoj zemlji za reforme, ali da nema veze s njima, poručio je Čačić. Znamo da u Dalmacijavinu ne rade, da 500 ljudi glumi da radi, ali nitko ne bi da Dalmacijavino ode u stečaj, a dug od preko milijardu kuna platit će svi drugi radnici ove zemlje, kazao je. Dodao je da treba odlučiti: ili će u stečaj otići ono što mora po ekonomskoj logici ili ćemo svi otići u stečaj. Naveo je da je za Dalmacijavino još 2003. utvrđeno kako može imati 78 radnika, a sada ih je 500. Imaju više direktora i rukovoditelja nego što je ukupno potrebno zaposlenih, ustvrdio je Čačić.


'Mađari od nas mogu raditi što hoće'

Govoreći o razlozima svog ulaska u NO Ine Čačić je rekao kako je Hrvatska posve nezaštićena. Mađari od nas mogu raditi što god hoće. Kad u Nadzorni odbor uđe potpredsjednik vlade i ministar financija to će značiti da tamo sjedi i govori hrvatska država. To tako mora biti sve dok stvari ne budu uređene na način da i formalni interesi hrvatske države budu zaštićeni, kazao je Čačić.


Brodogradnja zadnji hrvatski sofisticirani proizvod

Govoreći o brodogradnji, Čačić je ustvrdio kako je ona hrvatske građane koštala 20 milijardi kuna, a još će ih koštati zbog jamstava. Sami sebi smo zadali zadatak da održimo brodogradnju jer mislimo da je to zadnji tako kompleksan i sofisticiran proizvod koji imamo, rekao je. Potvrdio je da uz Danka Končara i DIV postoje i drugi ponuđači. Ako privatizacija ne uspije do ulaska u EU te ako budemo morali vratiti 16 milijardi kuna poticaja koje vlada nema bit će značajnih rezova i smanjenja broja zaposlenih, ali nitko neće ostati na cesti, rekao je Čačić.


Čačić SDP-u: Dečki ne ljutite se...

Odgovarajući na pitanje kako će HNS očuvati identitet unutar koalicije s SDP-om Čačić je rekao, kako će eliminirati mogućnost da veći partner sebi pripiše rezultate. Ako HNS riješi probleme na području koja pokriva, ako riješi npr. brodogradnju, ako pokrenemo snažni poduzetnički val i osiguramo gospodarski rast, e onda ja mogu reći partnerima: 'dečki ne ljutite se, ali za taj rezultat je netko podmetnuo svoja leđa', poručio je Čačić kojemu uopće ne smeta što je najnepopularniji među političarima.