Situacija u zemlji prenapuhana

Vladin pretpristupni ekonomski program 2012. - 2014. (PEP) pokazuje da će, unatoč drukčijim predizbornim obećanjima, Vlada u iduće tri godine smanjiti izdvajanja za obrazovanje i znanost, upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici Matice hrvatskih sindikata.

Sredstva se u ovoj godini nominalno smanjuju s 11,9 milijardi kuna na 11,6 milijardi kuna, te će na toj razini ostati i u iduće dvije godine. S obzirom na inflaciju ta će sredstva u tri godine biti oko devet posto manja, kaže Ribić.

U odnosu na kretanje BDP-a također slijedi pad - 2011. sredstva za obrazovanje i znanost iznosila su 3,5 posto BDP-a, 2012. bit će 3,3 posto BDP-a, 2013. iznosit će 3,2 posto BDP-a, a 2014. past će na samo 3 posto BDP-a.

Također su za oko 400 milijuna kuna smanjena decentralizirana sredstva za izravnanje iz kojih se uglavnom financirala obnova i popravak škola te su rashodi za zaposlene ukupno smanjeni za 595 milijuna kuna.

Mediji i dio politike napuhuju situaciju u zemlji, koja ni približno nije tako loša da bi obrazovanju trebalo uzimati 500 milijuna kuna, uvjereni su u Matici hrvatskih sindikata.

Vlada u proračunu nije predvidjela ni sredstva za prijevoz, ni za regrese i božićnice. Ako sindikati ne pristanu na smanjenje tih prava, a po raspoloženju članstva gotovo sigurno neće pristati, od takve situacije najviše će profitirati advokati, kaže Ribić.

Ribić je kritizirao i najavu potpredsjednika Vlade Radimira Čačića o pokretanju javno-privatnog partnerstva u obrazovanju i znanosti jer, kako tvrdi, dosadašnja iskustva pokazuju da u takvim aranžmanima uvijek korist izvuku privatnici, a šteta ostaje javnom interesu.

Kao primjer, sindikalci su naveli Varaždinsku županiju gdje je Čačić, još dok je bio župan, uz pomoć javno-privatnog partnerstva izgradio 44 objekta, ali je pritom zadužio Županiju za 832 milijuna kuna koje mora vraćati još idućih 20 do 30 godina.

Standard obrazovanja je zahvaljujući tome vrlo visok, Varaždinska županija je jedina u Hrvatskoj u kojoj škole rade samo u jednoj smjeni, no županijski proračun je opterećen s 53 posto od ukupnih prihoda i više nema sredstava za razvoj, upozorio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, a prenosi Hina.