'Lutka stoji u ishodištu života'

Predstavom Kako se vjetar spustio među ljude autorice i redateljice Tamare Kučinović u splitskom Gradskom kazalištu lutaka obilježen je Svjetski dan lutkarstva.

Prije početka predstave pročitane su poruke u povodu Svjetskog dana lutkarstva. Međunarodnu poruku napisao je Joan Baixas, veliki katalonski multidisciplinarni umjetniki, slikar i lutkar, a hrvatsku splitski pisac i autor dramskih tekstova za djecu Jasen Boko.

Napominjući da u život ulazimo na pupčanoj vrpci poput marionete, Boko ističe da je lutka jedna od prvih stvari preko kojih spoznajemo svijet. Ma s koje strane promatrali život scenska lutka stoji u njegovom ishodištu, stoji u poruci koju je Boko pročitao uoči predstave.

U Bjelovaru je Svjetski dan lutkarstva obilježen predstavom Pinokio, Scene Gorica, prvom od ukupno dvadesetak predstava koje će biti prikazane do 30. ožujka.

Međunarodna organizacija lutkara (UNIMA) najstarija je međunarodna kazališna organizacija koja ove godine obilježava 80. obljetnicu, dok Hrvatski centar UNIMA obilježava 20 godina postojanja.