Acciona gradi vjetropark u Hrvatskoj

Drugi po veličini španjolski operater vjetroparkova Acciona Energy izvijestio je da je počeo s gradnjom vjetroparka Jelinak u Hrvatskoj čija će snaga iznositi 30 megavata.

Vjetropark Jelinak u općini Seget u Splitsko-dalmatinskoj županiji obuhvaćat će dvadesetak Acciona turbina jačine 1,5 megavata i proizvoditi 81 milijun kilovatsati struje godišnje. Opskrbljivat će energijom više od 30.000 hrvatskih kućanstava i zamijeniti oko 48 tisuća barela ekvivalenta fosilnih goriva.

Građevinski radovi trebali bi biti završeni do kraja ove godine, navodi se u priopćenju. Vrijednost investicije nije navedena, no prema prije objavljenim podacima iznosi oko 45 milijuna eura.

Hrvatska nudi zanimljive mogućnosti za razvoj vjetroelektrana zbog visoke energetske ovisnosti, značajne uloge fosilnih goriva u elektroenergetskoj mješavini i predstojećeg ulaska u Europsku uniju (očekivani je datum 1. srpnja 2013.). To znači da će se zemlja morati uskladiti s energetskom i politikom borbe protiv promjene klime u Europskoj uniji, koja se obvezala da će do 2020. povećati udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 20 posto, navodi se u priopćenju Accione.