Pokopan general Imra Agotić

Prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva umirovljeni general zbora Imra Agotić pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoju u Aleji branitelja. U nazočnosti članova obitelji, prijatelja i suradnika, predstavnika državnog i vojnog vrha, političkog i društvenog života te pripadnika Oružanih snaga od generala Agotića oprostio se načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić.

Istaknuo je da je general Agotić bio utemeljitelj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i velikan Domovinskog rata koji je dao ogroman doprinos stvaranju Hrvatske vojske i svojom smirenošću, staloženošću, stručnošću i hrabrošću ulijevao povjerenje i sigurnost. Svojom hrabrošću i ljubavi prema Domovini davao je snagu i drugima da ustraju i u najtežim trenucima obrane hrvatske države. Kasnije u vojnoredarstvenoj akciji Oluja pod Agotićevim zapovjedništvom HRZ je ispunio sve postavljene zadaće. Tvoj odlazak izuzetno nam je teško pao i neka ti je laka hrvatska zemlja koju si tako volio i nesebično branio, rekao je general Lovrić.

U ime mještana slavonskih Gorjana, Agotićeva rodnog mjesta, oprostio se Marko Petrašević koji je rekao da je Agotić ispisao najsvjetlije stranice hrvatske povijesti.

Dugogodišnji generalov prijatelj umirovljeni brigadir Vinko Šebrek naglasio je da je Agotić bio izuzetan stručnjak visokih moralnih kvaliteta koji je znao okupiti ljude koji su mu vjerovali, profesionalno i uspješno obavljajući i najteže dužnosti. Bio je mudar pregovarač i vizionar, odlučan i jednostavan, a njegovo djelo bilo je stvaranje HRZ i PZO, za čiji se razvoj i očuvanje zalagao i nakon umirovljenja. Njegovim odlaskom ostaje velika praznina, rekao je Šebrek.

Vjerski obred pokopa predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac, a misa zadušnica služena je u zagrebačkoj crkvi Sv. Petra.

Na pokopu su bili i predsjednik Republike i vrhovni zapovjendik Oružanih snaga Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, predsjednik vlade Zoran Milanović, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general bojnik Agotić umro je 18. ožujka u 70. godini u Zagrebu. Godine 1991. Agotić je bio načelnik Zbora narodne garde. Ostat će upamćen i po pregovorima s generalom JNA Andrijom Rašetom 1991. godine o povlačenju JNA iz Hrvatske. Svjedočio je u procesu protiv Slobodana Miloševića u Haagu.

Bio je vojni savjetnik predsjednika Stjepana Mesića.

Imra Agotić rođen je u Gorjanima 12. siječnja 1943., završio je Vojnu akademiju i Školu narodne obrane te magistrirao na FPZ-u u Zagrebu. Kao pukovnik JNA prelazi u Hrvatsku vojsku, u čijem je Glavnom stožeru od osnutka.

Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Dobio je medalje Bljesak, Ljeto '95. i Oluja.