Brodogradilište Kraljevica ide u stečaj

Vlada je na današnjoj sjednici odbila ponude Danka Končara za kupnju Brodogradilišta Kraljevica i Brodotrogira te odlučila da Kraljevica ide u stečaj, dok se za 3. maj i Brodotrogir traži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje tijekom iduća tri mjeseca. Brodosplit će preuzeti samoborski DIV, odlučeno je na sjednici Vlade.

Premijer Zoran Milanović je rekao da je stečaj najstarijega brodogradilišta na Jadranu bila teška i neugodna odluka, ali da nije bilo drugog rješenja. Vlada tvrdi da će radnici prije otvaranja stečaja dobiti otpremnine i sva ostala prava, kao što je predviđeno programom restrukturiranja. Brodogradilište Kraljevica ima sve uvjete za pokretanje stečaja, od prezaduženosti do velikog akumuliranog gubitka, što je rezultiralo negativnim kapitalom u visini od milijarde kuna, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Odluka o pokretanju stečaja nad brodogradilištem Kraljevica u tom je škveru dočekana s nevjericom. Kojim kriterijima je danas proglašen stečaj Kraljevice, osim ako nije čisto političkom odlukom da se jedan škver eliminira, pita predstavnik radnika Brodogradilišta Kraljevica Nenad Miškulin. Rekao je da je od početka privatizacije stav sindikata bio da ne žele pristati na to da se problem brodogradilišta rješava stečajem. Radnici Brodogradilišta Kraljevica traže da ih hitno primi ministar Čačić. Dodao je da je trenutno najveći problem neisplaćena plaća za veljaču.

3. maj: Napokon se više ne srlja u privatizaciju

Stečaj s preustrojem za brodogradilište Kraljevicu način je da se sačuvaju radna mjesta i ozdravi najstarije hrvatsko brodogradilište, ističe primorsko-goranski župan Vidoje Vujić. Interes investitora za ulaganja u Kraljevicu postoji, a županijskim prostornim planom su lokacije u Kraljevici, Kostreni i Rijeci namijenjene upravo brodogradnji, rekao je Vujić

U Brodogradilištu 3. maj prve su reakcije na današnje Vladine odluke o brodogradnji pozitivne. Ova Vlada je napokon na tragu onoga na što su sindikalni čelnici neprestano upozoravali - da ne treba srljati u privatizaciju. Nakon što je završena priča s Dankom Končarom, koji je u posljednji trenutak odustao od kupnje, pozdravljaju najave iz Vlade da će pružiti podršku u provođenju programa restrukturiranja u sljedećih pet godina.

Poslušajte što je za Radio Rijeku izjavio predstavnik radnika Brodogradilišta Kraljevica Nenad Miškulin, te što kažu u 3. maju: