'Kupačica' izrezana na 13 dijelova

Skulptura Kupačica, rad poznatoga hrvatskog kipara Antuna Augustinčića, koja je prošli tjedan ukradena iz Julijeva parka u središtu Daruvara, pronađena je u jednom stanu u Zagrebu izrezana na 13 djelova. Restauratori joj planiraju vratiti originalni izgled, izvijestio je na konferenciji za novinare u Daruvaru Bruno Marić, zamjenik ravnatelja Daruvarskih toplica.

Dodao je kako se, zahvaljujući medijskom odjeku o nestanku skulpture, brzo ušlo u trag lopovima na temelju dojave jednog muškarca iz Zagreba. Dijelovi skulpture vraćeni su u Daruvar, a restauracija će početi za nekoliko dana u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Srećom Kupačica je tako izrezana da je možemo spasiti i vratiti joj izvorni izgled, za što nam je potrebno 30 radnih dana, rekao je ravnatelj Ljevaonice Željko Mačešić. Dodap je kako je krađu olakšalo i to što skulptura nije bila pričvršćena klinovima, nego samo zalijepljena za postolje. Kupačica će biti vraćena na isto mjesto gdje je bila, ali uz drukčije sigurnosne mjere.

Brončana skulptura, javnosti poznata kao Gola Maja, izrađena je 1927. godine, a u Julijev park u Daruvaru postavljena je 1956. godine.

U videoprilogu pogledajte što su joj lopovi učinili.