Riješen povrat kulturnih dobara iz Srbije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je današnjim potpisivanjem Protokola o povratu kulturnih dobara iz Republike Srbije u Hrvatsku završena važna faza u rješavanju jednog od otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije - povratu kulturnog blaga koje je odneseno iz Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i srbijanski ministar kulture Predrag Marković danas su u prostorijama Hrvatskoga državnog arhiva potpisali Protokol o povratu kulturnih dobara Republike Srbije u Republiku Hrvatsku, a tim povodom priređen je prijam u Uredu predsjednika.

Zahvalivši svima koji su uložili veliki trud na povratu kulturnoga blaga, predsjednik Josipović rekao je da je dosad u Hrvatsku vraćeno oko 23 tisuće predmeta, a još ih do kraja 2013. treba vratiti 1065. Dodao je kako je jedan dio kulturnoga blaga u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, što je iznimno važno za očuvanje identiteta srpske manjine u Hrvatskoj.

Upozorivši na problem ukradenoga kulturnog blaga, Josipović je izrazio nadu da će ministarstva koja se bave suzbijanjem kriminala učiniti sve da se to blago pronađe.

Ministrica kulture Zlatar Violić rekla je da je na pitanju povrata kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku tijekom više od desetljeća na svim razinama radilo na desetke ljudi, najviše restauratora i konzervatora.

U cijelom procesu tri su ključna mjesta - povrat blaga iz vukovarskoga muzeja, franjevačkog samostana te povrat blaga iz Jasenovca, koji je još jednim dijelom ostao otvoreno pitanje, ali ne tiče se tog sporazuma, rekla je ministrica kulture.

Izrazivši nadu kako će se u idućih godinu dana riješiti pitanje slobodne distribucije knjiga bez carina, hrvatska ministrica kulture rekla je da još treba riješiti pitanje Jugoslavenske kinoteke, tj. zajedničke baštine do devedesetih godina jer je to, kako je rekla, baština koja treba biti dostupna svim građanima ili istraživačima.

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem Protokola, srbijanski ministar kulture Marković rekao je da će 1065 predmeta biti vraćeno Hrvatskoj brzinom kojom se osiguravaju uvjeti tamo gdje će se vraćati.