Puštena u rad 4G mreža

Hrvatski Telekom (HT), VIPnet i Ericsson Nikola Tesla pustili su u rad prvu komercijalnu 4G ili mrežu četvrte generacije mobilnih komunikacija u Hrvatskoj temeljenu na LTE tehnologiji koja korisnicima donosi do deset puta veću brzinu prijenosa podataka od dosadašnje.

Osim znatno veće brzine, LTE korisnicima pruža i mogućnosti kvalitetnijeg i količinski većeg bežičnog prijenosa podataka te brže pristupe aplikacijama poput videosadržaja (YouTube, mobile TV i slične), usluga u oblaku (cloud), mrežnih igara i drugo.

Iz HT-a su priopćili kako 4G mrežu testiraju od 2010. od kada su je u Hrvatskoj testirali i prvi korisnici u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Bazne stanice 4G raspoređene su u središtima gradova Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, a u planu je, kako najavljuju iz HT-a, tom mrežom u idućem razdoblju pokriti i ostala urbana područja Hrvatske. Usluge temeljene na LTE (Long Term Evolution) tehnologiji te karte pokrivenosti korisnicima će biti dostupne za nekoliko dana.

Iz VIPneta poručuju kako će ubrzo predstaviti komercijalnu ponudu LTE tarifa i uređaja za pristup VIP LTE mreži. Podsjećaju da je u ožujku 2011. godine VIPnet predstavio LTE tehnologiju na 800 megaherca (MHz) koja omogućava brzi prijenos i skidanje podataka, a da je četiri mjeseca poslije 24sata TV postala prvi testni korisnik VIPnetove LTE tehnologije.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević izjavila je da su VIPnet i Ericsson Nikola Tesla pustili u komercijalni rad LTE mrežu čim su se za to stekli regulatorni preduvjeti.